Over

De Tuin

De Tuin naast de Branding is een zelfpluktuin van 1 hectare waar inwoners en toeristen bloemen en fruit kunnen plukken en groente kunnen oogsten. Dit geeft de mogelijkheid om verse producten te oogsten zoveel als je nodig hebt.

De Tuin wil graag een bijdrage leven aan de leefbaarheid op Schiermonnikoog en door samenwerking met anderen nieuwe netwerken creëren die de verbinding met elkaar en de bodem ten goede komen. Meer over deze ambitie kan je lezen in onze visie en missie op de pagina met plannen.

Het zou fijn zijn als de Tuin "onze" Tuin wordt. Dat betekent dat je welkom bent. Welkom om eens rond te kijken, om in het seizoen eens te komen proeven of plukken, maar ook om mee te helpen en mee te denken. Als je het leuk vindt om iets op de Tuin te doen, eenmalig een uurtje, of vaker en langer, laat het ons dan vooral weten. Ook als je een activiteit wilt helpen organiseren of daar leuke ideeën over hebt, horen we het graag.

Schiermonnikoog is een fairtrade eiland. Maar wat betekent fairtrade eigenlijk? Als we een eerlijke prijs willen betalen voor ons voedsel, hoeveel kost dan een kropje sla? Wat is eigenlijk de waarde van ons voedsel en waardoor wordt die bepaald? Hierover willen we graag met je in gesprek. Als iedereen betaalt wat hij/zij de producten van de tuin waard vindt, zou de Tuin dan kunnen bestaan?

De Tuinder

Ik ben Janneke van der Velde, de tuinder van de Tuin naast de Branding. Ik volg de opleiding voor biologisch dynamische landbouw aan de Warmonderhof.

Op de Warmonderhof volg ik de richting Stadslandbouw. Dat klinkt misschien raar op Schiermonnikoog, maar stadlandbouw richt zich (meestal) op kleinschalige projecten waarbij het direct contact met de consument centraal staat. Dat sloot aan bij mijn wens om groente te verbouwen dicht bij de mensen die het eten. Biologisch, duurzaam en lokaal zijn woorden die mij aanspreken. De realiteit leert dat het niet eenvoudig is om al die aspecten optimaal aan bod te laten komen. Het (met elkaar) goed voor dit stukje aarde zorgen vind ik uitdagend en inspirerend. Doordat ik op de Tuin ben, kan ik met mensen praten over hoe we het werken en waarom. Ik denk dat we daar behoefte aan hebben, weten wie je eten verbouwt en hoe dat gebeurt.

Over een aantal jaren hoop ik een basisinkomen te kunnen verdienen met de Tuin. Een tuin opzetten vraagt tijd. Daarom heb ik 12 uur werk in Groningen gehouden, zodat de tuin tijd krijgt om te groeien. In principe ben ik in het seizoen van woensdag tot en met zaterdag op de tuin.

De Stichting Vrienden van de Tuin naast de Branding

De Stichting Vrienden van de Tuin naast de Branding is opgericht om vrienden te maken. Vrienden die Janneke, onze tuinvrouw, willen helpen om de Tuin tot een prachtig project te maken. Er is veel te doen en dat vraagt om meerdere vriendelijke handen. Iedereen die op welke manier dan ook wil bijdragen aan de Tuin is welkom als vriend. Het bestuur van de Stichting zal op deze website regelmatig verslag doen van haar activiteiten.

Het bestuur bestaat nu uit (v.l.n.r.) Bert Messelink (voorzitter), Julia Arnscheidt (secretaris), Wytske Kylstra (bestuurslid) en Petra Koops (penningmeester).

U kunt via het contactformulier op deze website aangeven dat u vriend wilt worden, uw ideeën delen en andere vragen aan ons stellen.

De Subsidie

De Stichting Vrienden van de Tuin is blij met de toegekende subsidie van de Stichting Marketing, Activiteiten en Promotie Schiermonnikoog (M.A.P.S.), het Iepen Mienskipsfûns en het Waddenfonds.